Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu je mesto okupljanja najznačajnijih predstavnika agrobiznisa iz celog sveta na kojem izlagači predstavljaju najnovija tehnička i tehnološka dostignuća u agraru. Pored predstavljanja najsavremenije poljoprivredne mehanizacije, na sajmu se organizuje izložba organske hrane i proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Ova nadaleko čuvena i prestižna manifestacija održava se 86. put, a ugostila je više od 7 hiljada stranih i 100 hiljada domaćih proizvođača.

Sajam poljoprivrede 12

Na sajmu je bila prisutna i jedna od vodećih kompanija u svetu – AVITAL DOO, koja posluje u oblasti poljoprivrede, agroindustrije i građevinarstva, čiji je osnivač i vlasnik izraelskog porekla, gospodin Meir Avital.

-’’U Srbiji sam već 16 godina, osnovao sam kompaniju koja se fokusira na dve glavne delatnosti – jedna je građevina, u okviru koje smo u saradnji sa izaelskom građevinskom kompanijom Ashtrom group realizovali projekat tržni centar Rajićeva, zajedno sa hotelom i parkingom’’, naglašava gospodin Avital, i dodaje da je u oblasti poljoprivrede realizovano više od 800 projekata, sa posebnim aspektom na navodnjavanju kap po kap, mikronavodnjavanju u saradnji sa kompanijom Netafim i makronavodnjavanju u saradnji sa kompanijom Reinke.

Na pitanje kako vidi budućnost svoje kompanije, gospodin Avital kaže:

-’’AVITAL DOO je lider u oblasti poljoprivrede, posedujemo tim od 25 inženjera i tehničara u čije obrazovanje konstantno ulažemo kako bi naš tim uvek bio na najvišem nivou poslovanja. Zadovoljni smo i idemo u budućnost i dalje proširenje biznisa. Pored Srbije poslujemo i u drugim državama, kao što su Hrvatska, Belorusija, Crna Gora i dr. Želimo da naš fokus bude proširen i na oblast prečišćavanja pijeće vode’’, objašnjava gospodin Avital i dodaje da je bi želeo da unapredi srpsku poljoprivredu, jer smatra da u Srbiji leži ogroman potencijal, pre svega zbog dobre klime i plodnog zemljišta, i zaključuje – ’’Srbija je sjajna zemlja u koju investiranjem treba doprineti njenoj boljoj budućnosti.’’

Ambasadorka Izraela, Alona Fišer-Kam dodaje da je obim trgovine i investicija između Srbije i Izraela na zadovoljavajućem nivou, uz postojanje još većeg potencijala za rast u budućnosti.

–’’Prisustvo izraelskih firmi u Srbiji je najveće u oblasti nekretnina i poljoprivrede. Uz zajedničke napore iskoristićemo postojeći potencijal saradnje između ove dve zemlje. Ideja je da izložimo naša rešenja na srpskom tržištu, zbog čega već 3 godine imamo naš nacionalni štand na sajmu poljoprivrede u Novom Sadu’’, objašnjava Alona Fišer-Kam i dodaje da je Izrael, u cilju podsticanja izvoza, olakšao ekonomske sporazume među zemljama, kao što je izbegavanje duplog oporezivanja i zaštita investicija.

Sajam poljoprivrede 13

Izrael organizuje specijalne sajmove iz oblasti ’’cyber’’ bezbednosti, poljoprovrede i vodoprivrede i na taj način privlači klijente iz celog sveta.

Na pitanje koje kulture su najzahvalnije za upotrebu sistema kap po kap, Olivera Lukačević, direktorka prodaje kompanije AVITAL DOO objašnjava:

’’Trendovi i brzi povrat investicije su dva ključna faktora. Trenutno najveće interesovanje je za borovnicom koja je vrlo zahteva i osetljiva kultura i potrebna joj je stalna kontrola i precizno dodavanje đubriva i vode, ali – sa pouzdanim sistemima za navodnjavanje borovnica brzo vraća investiciju. Većina naših klijenata počinje sa manjima površinama i uz našu pomoć dalje realizuju sva proširenja i ostvaruju svoje vizije. Suština nije da se klijentima proda što više naše opreme, već da se napravi pravi odabir opreme prilagođene datoj kulturi i na taj način ostvari veći rezultat i brz povrat investicije.’’

Koliko je interesovanje kod naših poljoprivrednih proizvođača i koliko cena utiče na njihov izbor – objašnjava Slobodan Birovljev, direktor kompanije AVITAL DOO:

’’Kod proizvođača je najveći problem izvor vode i tehnologije koje su neophodne da se primene kako bi takav sistem navodnjavanja kap po kap bio funkcionalan. Manji probelem od toga su finansijska sredstva jer danas postoje razni fondovi koji proizvođačima olakšavaju investiciju kroz sistem subvencija.“

Predstavnik firme Netafim u Srbiji, ističe da je tradicija Netafima duga skoro 60 godina, imaju preko 70 fabrika u svetu i 4000 zaposlenih u više od 140 zemalja. Njihova rešenja su ’’kao farmer farmeru’’- što znači da znanje ne zadržavaju za sebe već ih dele sa kolegama i poljoprivrednicima širom sveta.

Sistemom navodnjavanja kap po kap se povećava prihod za 15-20%, čemu u mnogome doprinosi smanjenje potrošnje đubriva i vode. Sistem navodnjavanja kap po kap se nije promenio godinama, ali ono što se promenilo je sistem kontrole koji danas omogućava poljoprivrednicima da sve podatke o usevima kontrolišu na mobilnim telefonima i kompjuterima. Partnerstvo firme AVITAL DOO i Netafim motiviše srpske uzgajivače zbog čega je Srbija jedna od vodećih zemalja u upotrebi sistema navodnjavanja kap po kap.