Boomitra, start-up kompanija iz Silicijumske doline novi je partner Avitala. Boomitra na sanskritu znači “prijatelj zemlje”.

Boomitra logo

Biljke poseduju jedan od primarnih mehanizama za uklanjanje ugljen dioksida iz atmosfere, i omogućavaju planeti da održava klimu u ravnoteži. Jedan od načina da prirodni ekosistemi donesu održiviju ekonomsku vrednost ljudima kojima je potrebna finansijska korist, a da ga nepovratno ne oštete je „kredit za ugljen dioksid“ – mehanizam za koji se veruje da će povoljno uticati na životnu sredinu.

Boomitra je za svoju misiju zacrtala da da obezbedi globalno skalabilan način uklanjanja ugljenika iz atmosfere pomoću poljoprivrednog zemljišta.

Inovativno Boomitrino rešenje podrazumeva korišćenje satelita i veštačke inteligencije za merenje, praćenje i sertifikaciju nivoa ugljenika u zemljištu, eliminišući potrebu za uzimanjem fizičkog uzorka ili upotrebom senzora. Poljoprivrednici tada mogu prodati svoje “karbonske kredite” korporacijama i vladama na Boomitrinoj berzi.

Stručnjaci kažu da bi to moglo da bude veoma vredno oružje u borbi plotiv klimatskih promena, koje je do sada bilo nedostižno zbog previsokih troškova, komplikovane logistike i mnogih drugih tehnoloških izazova.

Boomitra upravlja prvim svetskim tržištem kompenzacije ugljen-dioksida u zemljištu na bazi veštačke inteligencije (O2C tržište), gde međunarodne korporacije mogu kupiti jeftine karbonske kredite, dok su mali poljoprivrednici podstaknuti da povećaju ugljenik u zemljištu (i plodnost zemljišta), izdvajajući CO2 iz atmosfere. Mnoge korporacije i vlade postavile su agresivne ciljeve “karbonske neutralnosti”, ali trenutno nemaju skalabilne i isplative načine za njihovo postizanje. U isto vreme, UN procenjuje da bi poljoprivrednici mogli ukloniti 20% godišnjeg karbonskog otiska čovečanstva, u velikim razmerama i po najnižim troškovima. Međutim, najveći razlog zbog kog je to ostalo neostvareno, jeste ispitivanje povećanja ugljenika u zemljištu na svakoj farmi. Koristeći satelite i veštačku inteligenciju, možemo direktno meriti ugljenik u tlu bez ikakvog hardvera, senzora ili uzorkovanja tla, dok karbonski krediti prema postojećim međunarodnim standardima predstavljaju robu za razmenu, kao što je to i svaka poljoprivredna kultura na berzi.

Nedavno je kompanija Boomitra prikupila 4 miliona dolara za nastavak svoje misije uklanjanja ugljenika iz atmosfere pomoću tla, budući da globalni ciljevi smanjenja emisija gasova staklene bašte podstiču potražnju za tehnologijom obuzdavanja ugljen dioksida. Ovu rundu investicija vodila je kompanija Yara Growth ventures, dok su drugi značajni investitori bili Chevron Tecnology Ventures, suosnivač kompanije Yahoo Džeri Jang i milijarderi Tom Stejer i Kat Tejlor.

Boomitrina daljinska tehnologija i berza imaju priliku da kategorički promene način praćenja, pakovanja i prodaje agro-karbonskih kredita, a dodatna je prednost što ovi programi mogu da se primene na farmama svih veličina i ne zahtevaju bilo kakvu instalaciju, što omogućava malim poljoprivrednim proizvođačima da zarade novac dok sekvestriraju ugljenik.

Trenutno  Boomitra ima 3 miliona hektara pod upravljanjem, a kompanije poput Novartisa i Ericsona, koje kupuju sertifikovane karbonske kredite, prikupile su značajnu rundu finansiranja za dalji razvoj.