Mladi čine veliki procenat ruralnog stanovništva svuda u svetu. Često su nezaposleni ili nedovoljno zaposleni, uprkos potrebi za radnom snagom u poljoprivredi. Seoska omladina se suočava sa mnogim preprekama u pokušaju da zarade za život. Oni ne doživljavaju poljoprivredu kao isplativu ili prestižnu profesiju, i sve dok ne pronađu značajne ekonomske mogućnosti i atraktivno okruženje u ruralnim područjima, možemo očekivati nastavak njihovih migracija u veće gradove ili druge države.

Ovaj trend ne samo da doprinosi nastanku fenomena prekomerne urbanizacije i rastuće nezaposlenosti u urbanim sredinama, već se takođe očekuje da utiče na globalnu proizvodnju hrane. Ulaganje u bolje uslove života za mlade ljude koji žive u ruralnim područjima je stoga ključno za povećanje poljoprivredne produktivnosti, jačanje ruralnih ekonomija i osiguranje prehrambene sigurnosti.

Postoji mnogo puteva do ekonomskog angažovanja mladih u poljoprivredi, a nisu svi takvi da podrazumevaju težak fizički rad i prljanje ruku. Mladi su uključeni u aktivnosti koje podržavaju poljoprivrednu proizvodnju, izgradnju kapaciteta, robe i usluge, logistiku i dodatnu vrednost kao pružaoci usluga i preduzetnici.

digital-1

ODRŽIVA POLJOPRIVREDA

Većina aktera poljoprivredne proizvodnje širom sveta teži da u proizvodnji ostvare maksimum dajući minimum, a da pri tome ne sagledavaju šire posledice takvog svog delovanja. Posledice su veliko zagađenje vodotokova, gubitak poljoprivrednog zemljišta kao osnovnog resursa u poljoprivredi, smanjenje plodnosti zemljišta, nepotrebno rasipanje inputa u poljoprivrednoj proizvodnji… Trošimo puno energije po jedinici proizvoda, imamo skupu proizvodnju, postajemo manje konkurentni na tržištu, ulažemo dosta ljudskog rada a ostvarujemo manju dobit. S druge strane, pojavljuju se različite tehnologije precizne poljoprivrede koje nam omogućavaju da smanjimo navedene neželjene efekte, s potencijalom da ih anuliramo i ostvarimo ono o čemu naši poljoprivrednici sanjaju – siguran profit, zdravstveno bezbednu hrana, uz očuvanu životnu sredinu.

Ono što je bilo nezamislivo pre samo 20-30 godina u poljoprivredi, danas se može rešiti na nekoliko klikova zahvaljujući digitalnim tehnologijama.

ŠTA ČINI POLJOPRIVREDU PRIVLAČNOM ZA MLADE?

Živimo u eri brzih digitalnih inovacija. Napredak u poljoprivrednim tehnologijama pomaže poljoprivrednicima da donose bolje, pametnije i efikasnije odluke i čine poljoprivredu profitabilnijom po hektaru. Ovo počinje da privlači novu generaciju tehnološki pametnih preduzetnika.

Tehnologija čini poljoprivredu ne samo održivom, već i privlačnom za mlade. Koja inovacija će im se sledeće dopasti? Samo će vreme pokazati, ali će najnovije Netafimove najsavremenije tehnologije, kao što su precizno navodnjavanje i rešenja za digitalnu poljoprivredu, igrati važnu ulogu u budućem razvoju agrotehnologije.

ŠTA SE PROMENILO OD VREMENA NAŠIH DEDOVA?

Današnji dan savremenog, „digitalizovanog“ farmera izgleda veoma drugačije od dana njegovog oca i dede. Umesto da se probudi u cik zore i krene u polje na sate mukotrpnog rada, on može da pogleda u svoj pametni telefon, da proveri ažurirane podatke na njegove useve i pokretom prsta podešavati navodnjavanje, fertigaciju i druge poljoprivredne aktivnosti.Znojenje na poljima je daleko ređi i sve udaljeniji eho načina na kome je zasnovana tradicionalna poljoprivreda.

Četvrta tehnološka revolucija snažno je zahvatila svetsku poljoprivredu i u narednim decenijama će definisati ko ostaje, a ko se briše sa svetske poljoprivredne scene. Ostaće oni koji mogu da prate zahteve tržišta i odgovore na izazove kao što su povećanje broja stanovnika na planeti, klimatske promene, ograničeni prirodni resursi, povećana potražnja zdravstveno bezbedne hrane, tehničko‑tehnološki razvoj…

digital-2

NOVA POLJOPRIVREDA

U celoj priči oko primene novih tehnologija u poljoprivredi ključnu ulogu imaće ljudi. Danas je moguće da traktor obavi zadatak na njivi bez čoveka, da mašina koristeći bazu podataka izvrši odgovarajuću operaciju na parceli, da robot pomuze kravu i slično, ali je nemoguće isključiti čoveka iz svih ovih procesa. U poljoprivredi se često dešavaju nepredviđene okolnosti, kvarovi, suše, poplave, bolesti, zaraze i drugo, što teško koja mašina može da reši – zato je neophodno prisustvo čoveka.

Ali ne običnog čoveka, već obrazovanog, naučenog i praktično obučenog stručnjaka koji će razumeti većinu procesa u svom radnom okruženju.

KO ĆE IZGUBITI TRKU?

Da bi se smanjili visoki rizici bavljenja poljoprivredom, potrebno je preispitati ceo poljoprivredni proces i posmatrati ga kao biznis, a ne kao naslednu praksu. Kao i svaki posao, svaka od poljoprivrednih aktivnosti ima različite aspekte koji moraju da rade koherentno da bi se stvorio profitabilan entitet. Digitalizacija poljoprivrede i primena precizne poljoprivrede ima i svojih mana, a to je pre svega stvaranje gubitnika tokom tehnološke trke. Gubitnici će biti oni poljoprivrednici koji neće uspeti da se prilagode zahtevima savremenog tržišta i isprate savremene tehnološke inovacije koje se svakodnevno pojavljuju u oblasti poljoprivrede.

Poljoprivreda ima ogroman potencijal da bude izvor zaposlenja za mlade ljude. Da bi poljoprivreda postala produktivna i profitabilna, potreban je širok spektar stručnosti. Potrebni su nam kompjuterski naučnici, inženjeri, poljoprivrednici, pa čak i industrijalci. Poljoprivreda predstavlja mogućnosti koje, ako se iskoriste, mogu stvoriti održiva rešenja za izazove nedovoljne proizvodnje hrane i nezaposlenosti u čitavom svetu.

Zajedno možemo da promenimo lice poljoprivrede i učinimo je atraktivnom i pravim izvorom mogućnosti za mlade ljude. Ovo je naša zlatna prilika da obezbedimo mladima da imaju mesta u poljoprivredi da aktivno doprinose ukupnoj modernizaciji naših poljoprivrednih praksi.

digital-3