Najveći proizvodjač lubenice u Srbiji je Goran Blanuša iz Ašanje u Sremu. On ima u vlasništvu 100ha površine pod zasadom lubenice i kooperante koji uzgajaju lubenice po njegovoj tehnologiji. Proizvodnja lubenica je vrlo dinamičan posao i za uspešnu proizvodnju potrebna je velika posvećenost i dobra organizacija. Proizvodnja lubenica je nemoguća bez sistema za navodnjavanje – voda predstavlja kritičnu komponentu u proizvodnji lubenice, s obzirom na činjenicu da zreli plodovi sadrže preko 90% vode. Visoki i stabilni prinosi mogu se postići jedino uz adekvatno obezbeđivanje vegetacionog ciklusa optimalnom količinom zemljišne vlage. Prinosi, u zavisnosti od sorte lubenice, kreću se od 50-90t/ha.

Uspeh u proizvodnji lubenica

“Najveća količina lubenica dolazi sa plantaža iz Ašanja” – ističe Olivera Lukačević, direktorka prodaje kompanije AVITAL DOO iz Beograda, i naglašava da su na svim platažama ugrađeni laterali i sistemi za navodnjavanje firme AVITAL DOO, čime su dokazali kako uz pravu tehnologiju i sisteme za navodnjavanje realizacija prinosa visokog kvaliteta retko izostane.

U Sremu se lubenica proizvodi na oko 600ha površine, od čega je 400ha pokriveno sistemima za navodnjavanje kompanije Netafim, čiji je AVITAL DOO glavni zastupnik za srpsko tržište.

Lubenica

STREAMLINE Netafim laterali za navodnjavanje

’’Streamline je tanji lateral, sadrži integrisan kapljač, koji omogućava precizno iskapavanje i jednaku distribuciju vode kroz celu dužinu reda’’ objašnjava Olivera Lukačević. ’’U poslednih 6 ipo godina u proizvodnji lubenica koristim isključivo Streamline laterale za navodnjavanje’’, ističe Goran Blanuša, i dodaje da je prednost Streamline laterala u tome što omogućava navodnjavanje velike dužine redova koje dosežu na nekim poljima i do 500m.

Distribucija vode – ujednačen kvalitet zalivanja

S obzirom da na njivama ne postoji električna energija, koriste se DNB agregati, a bunari su najčešće pozicionirani na sredini njive. Postavljanje filtera i doziranje đubriva je obavezno za kvalitetno integrisan sistem za navodnjavanje. U odnosu na dužinu parcele, trake za navodnjavanje mogu imati kapljače od 0,8l/h, 1,1l/h i 1,6l/h na razmacima od 30m. U odnosu na veličinu same parcele i kapacitet bunara, biraju se odgovarajući kapljači kako bi zalivanje duž cele njive bilo ujednačenog kvaliteta.

’’Znak za prepoznavanje dobre lubenice, pored šare i boje, koja običnom potrošaču ne znači mnogo, je peteljka koja je čista i blago izdužena’’, objašnjava Goran Blanuša, i napominje da se sedam sorti lubenica koje vec dugi niz godina uzgaja na svojim plantažama, mogu naći na rafovima Maxi i Tempo objekata.

Proces navodnjavanja lubenice

Najveći proizvođač lubenica u Srbiji i šire, sav rasad proizvodi sam, koristi najkvalitetnije sastojke i đubrivo isključivo namenjeno povrtarstvu, i uz Izraelsko navodnjavanje koje je lider u svetu, ostavaruje najbolji kvalitet proizvoda.

Nakon završenog rasada vrši se navodnjavanje, posle čega sledi period mirovanja od oko 30 dana, kako bi se sama sorta dobro ukorenila. Pri pojavi prvih plodova, počinje zalivanje koje se raspoređuje u zavisnosti od vremenskih uslova.

Lubenica 2

’’Na parcelama gde nema dovoda struje, vlasnici žele da zalivanje traje što kraće, što negativno utiče na razvoj biljke’’, naglašava Olivera Lukačević i dodaje, da kada date veliku količinu vode odjednom, voda u kratkom roku gravitaciono kreće da se spušta i odlazi u niže slojeve zemljišta odakle biljka više ne može da je iskoristi.

Kada se koriste kapljači sa manjom propustljivošću, kao na plantažama u Sremu, obezbeđuje se dobra distribucija vode čime se stvara jedna vlažna zona, u površinskom sloju u kome se nalazi korenov sistem. Na taj način, koren biljke se podstiče da na lakši i brži način usvoji hranljive materije.