Da li moje biljke dobijaju dovoljno vode? Većina farmera brine o tome, a novi senzorski sistem eliminiše sumnje.

Navodnjavanim usevima je potrebno snabdevanje vodom u skladu sa promenljivim potrebama biljaka. Čak i kratkotrajno neadekvatno snabdevanje može smanjiti prinose useva do 40%. U idealnom slučaju, poljoprivrednici bi obezbedili tačno onoliko vode koliko je biljkama potrebno, upravo kada im je to potrebno. Međutim, u praksi je to teško postići. Zbog toga mnogi poljoprivrednici teže prekomernom zalivanju kako bi bili sigurni. Stepen varira u zavisnosti od regiona i useva, ali je uobičajeno 20–50 % zalijevanja. Prekomerno zalivanje izaziva brojne ekološke probleme, plus nepotrebne dodatne troškove za poljoprivrednike.

Usklađivanje snabdevanja vode potrebama biljaka povećalo bi prinose i uštedelo novac. S tim ciljem, projekat StemSense koji finansira EU razvio je senzor koji meri potražnju voćaka i vinove loze za vodom. Trenutni projekat nastavak je ranijeg istoimenog projekta koji je finansirala EU, a koji je proučavao izvodljivost uređaja i potvrdio njegovu proizvodnju. Novi projekat je minijaturizirao senzor, finalizirao softver i industrijske procese i demonstrirao tehnologiju na tržištu.

Potencijal matične vode

Suština rada senzora je fiziološki princip potencijala vode iz stabljike (SVP). „Ovo je direktno merenje sile zatezanja vode u ksilemskim tkivima biljke, njenom uzlaznom kanalu za transport vode“, objašnjava Anat Halgoa Solomon, koordinator projekta. „Jednostavno rečeno, SVP opisuje energiju koja je potrebna biljci da povuče vodu iz tla u list.“ Što manje energije biljka troši na dobijanje vode, više će biti na raspolaganju za razvoj ploda.

SVP je konvencionalno meren pomoću ručnog uređaja koji se naziva komora pod pritiskom ili bomba pod pritiskom. Ova metoda ima dva glavna nedostatka – meri samo SVP tokom kratkog intervala svaki dan i zahteva obučenog tehničara – pa je ograničena i nezgodna. Ipak, SVP je najbolji pokazatelj potreba za vodom u biljkama u realnom vremenu.

Novi, lakši način merenja SWP

Da bi prevazišao probleme, StemSense tim je razvio InTree, jedinstveni, automatski SWP sistem za praćenje. „Ugradili smo inovativni minijaturni senzor u deblo drveta, direktno povezan sa vaskularnim tkivom biljke“, dodaje Halgoa Solomon. „Senzor uključuje osmometar: vrlo malu zapreminu koncentrovane tečnosti zapečaćene polupropusnom membranom. Nakon što je senzor pričvršćen za biljna tkiva, voda prolazi osmozom iz tkiva u jedinicu. Praćenje pritiska jedinice daje kontinuiranu indikaciju vodenog potencijala tkiva. StemSense tim je prvi postigao takav direktan nadzor.

Da bi upotrijebili ovu inovativnu tehnologiju, poljoprivrednici treba da plaćaju pretplatu. Agronomi preduzeća konsultuju se sa poljoprivrednicima oko njihovih ciljeva, određuju optimalno pozicioniranje senzora na polju (obično jedan na 1-2 hektara) i na kraju ugrađuju senzore u pojedinačne biljke. Sofisticirani mrežni sistem projekta kombinuje kontinuirane SVP podatke sa parametrima životne sredine kako bi odredio stanje vode biljaka i prema tome prilagodio navodnjavanje.

Nakon uspešnog lansiranja proizvoda 2020. godine, zadržano je 100% kupaca, a kompanija je uspostavila više od 15 međunarodnih distributera. Projekat će ciljati tržišta voćnjaka i vinograda širom sveta. StemSense omogućava poljoprivrednicima da koriste manje vode za postizanje boljeg proizvoda. Tako se štede troškovi i povećava profit, a istovremeno se proširuje ograničeno snabdevanje vodom u svetu.