Svetski ekonomski forum objavio je selekciju 100 najperspektivnijih tehnoloških pionira 2021. godine – kompanija koje oblikuju industrije, od zdravstva do trgovine i mnogih drugih oblasti.

Ovogodišnja grupa odabranih uključuje predstavnike iz 26 ekonomija sa šest kontinenata čiji su dometi daleko nadmašili tradicionalna tehnološka čvorišta poput Silicijumske doline.

CropX, koji je razvio platformu za upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima zasnovanu na podacima o zemljištu u realnom vremenu, plasirao se među odabrane, u kohortu, zbog svog doprinosa u oblasti precizne poljoprivrede.

Izraelska kompanija CropX, koja je proizvela prvu na svetu „uradi sam“ („DIY”)  platformu za upravljanje farmama na osnovu iz podataka tla u realnom vremenu, izabrana je među stotinama kandidata kao jedan od „Pionira tehnologije“ Svetskog ekonomskog foruma. CropX je Ag-analitička kompanija koja je napravila revoluciju i automatizovala proces donošenja odluka razvijanjem prve i jedine platforme za upravljanje farmama na svetu zasnovanoj na podacima o zemljištu u realnom vremenu, koje mere vlasnički samoinstalirajući senzori tla.

Tehnološki pioniri Svetskog ekonomskog foruma  su mlade ili kompanije u razvoju  iz celog sveta, koje su uključene u korišćenje novih tehnologija i inovacija i koje će imati značajan uticaj na ekonomiju i društvo.

Izborom za tehnološkog pionira, izvršni direktor Tomer Tzach iz CropX-a biće pozvan da učestvuje na aktivnostima, događajima i diskusijama Svetskog ekonomskog foruma tokom cele godine. CropX će takođe doprineti inicijativama Foruma tokom naredne dve godine, radeći sa svetskim liderima kako bi pomogao u rešavanju ključnih industrijskih i društvenih pitanja.

„Uzbuđeni smo što ćemo CropX-u poželeti dobrodošlicu našoj kohorti tehnoloških pionira do 2021. godine“, kaže Susan Nesbitt, šefica Globalne zajednice inovatora Svetskog ekonomskog foruma. „CropX i njegove kolege pioniri razvijaju tehnologije koje mogu pomoći društvu da reši neka od najvažnijih pitanja. Radujemo se njihovom doprinosu Svetskom ekonomskom forumu u njegovoj posvećenosti poboljšanju stanja u svetu.“

„Sjajno je biti priznat kao pionir na Svetskom ekonomskom forumu“, rekao je Tomer Tzach iz CropX-a. „To je potvrda da je naša tehnologija među najjedinstvenijim na svetu i može poboljšati život mnogih ljudi. Naša tehnologija može pomoći u prehrani rastuće populacije suočene sa zabrinutostima za životnu sredinu i radujemo se što ćemo doprineti forumskom dijalogu o tom izazovu. „

Po prvi put u istoriji zajednice, preko 30% kohorte vode žene. Firme takođe dolaze iz različitih regiona širom sveta, šireći svoju zajednicu daleko izvan Silicijumske doline. Ovogodišnja kohorta uključuje start-up kompanije iz 26 zemalja, uz UAE, Salvador, Etiopiju i Zimbabve koji su zastupljeni prvi put.

Raznolikost ovih kompanija proteže se i na njihove inovacije. 2021. godine kompanije Pioniri tehnologije oblikuju budućnost unapređujući tehnologije poput AI, IoT, robotike, blokčejna, biotehnologije i mnogih drugih.

Pioniri tehnologije izabrani su na osnovu zajedničkih kriterijuma, koji uključuju inovacije, uticaj i liderstvo, kao i relevantnost kompanije sa platformama Svetskog ekonomskog foruma.

  • O CropX-u: CropX je AgAnalitics firma čija je vizija revolucija i automatizacija farme i procesa odlučivanja, kombinovanjem nadzemnih skupova podataka sa podacima iz tla, u realnom vremenu, izmerenim senzorima tla koje su sami razvili, a koji prenose podatke na klaud platformu, koji se dalje analiziraju  pomoću algoritama zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, kako bi dobili uvide i automatizaciju putem aplikacije CropX.

Opslužujući preko 1.200 korisnika i gotovo 8.500 instalacija od pokretanja 2017. godine, CropX je pokazao da je moguće uštedeti preko 40%  vode u različitim vrstama useva, uz povećanje prinosa od 10%. Potpomognuto sindikatom strateških partnera i investitora svetske klase, prikupljeno je više od 20 miliona dolara u finansijskim krugovima, uključujući nedavni B krug.  CropX je odlučan da nastavi svoju globalnu ekspanziju, delujući kao zvezda vodilja Big Data za čitav globalni AgFood Lanac vrednosti.

Za više informacija posetite https://cropx.com

  • O Svetskom ekonomskom forumu: Svetski ekonomski forum, posvećen poboljšanju stanja u svetu, je Međunarodna organizacija za javno-privatnu saradnju. Forum angažuje najistaknutije političke, poslovne i druge lidere društva da oblikuju globalne, regionalne i industrijske programe. (www.weforum.org).
  • O pionirima tehnologije:

Svetski ekonomski forum veruje da su inovacije ključne za buduću dobrobit čovečanstva i za pokretanje ekonomskog rasta. Zajednica Tehnološki pioniri, pokrenuta 2000. godine, sastoji se od kompanija iz celog sveta u ranoj fazi rasta koje su uključene u dizajn, razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija i koje će imati značajan uticaj na ekonomiju i društvo.

Svetski ekonomski forum pruža zajednici tehnoloških pionira platformu za interakciju sa liderima javnog i privatnog sektora i davanje novih rešenja za prevazilaženje trenutne krize i izgradnju buduće otpornosti.