Tokom 2021. godine u Srbiji je navodnjavano 52.236 hektara poljoprivrednih površina, što je za 0,4 odsto manje nego u prethodnoj godini, objavio je Republički zavod za statistiku. Najveći udeo – 94 odsto – u ukupno navodnjavanim površinama imaju oranice i bašte. Slede voćnjaci sa udelom od pet odsto, i ostale poljoprivredne površine, sa udelom od jedan odsto. Navodnjavana površina, međutim, čini tek 1,5 odsto ukupno korišćene poljoprivredne površine u Srbiji.

navodnjavanje

Ukupna korišćena poljoprivredna površina u Srbiji iznosi 3.437.423 hektara. Od toga se tokom 2020. godine navodnjavala površina od 52.441 hektar, a tokom 2021. godine 52.236 hektara.

Za navodnjavanje tokom prošle godine ukupno zahvaćeno 92.574 hiljada kubika vode, što je za 33,9 odsto više nego u prethodnoj godini.

„Najviše vode crpelo se iz vodotokova − 84,3 odsto, dok su preostale količine zahvaćene iz podzemnih voda, jezera, akumulacija i iz vodovodne mreže“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, najzastupljeniji tip navodnjavanja bio je orošavanjem.

Od ukupne navodnjavane površine, orošavanjem se navodnjavalo 91,8 odsto površine, kapanjem osam odsto površine, a površinski se navodnjavalo svega 0,2 odsto površine.

Zbog toga što se većina oranica u Srbiji ne navodnjava, domaća poljoprivreda godišnje gubi stotine miliona dolara, tvrde stručnjaci.

Ali kako odabrati sistem koji odgovara vašim potrebama? Ulaganje u sisteme za navodnjavanje trebalo bi da omogući smanjenje šteta usled suše, intenziviranje postojeće proizvodne strukture i smanjenje oscilacija useva u već postignutim rezultatima.

Pre odluke o kupovini sistema za navodnjavanje, poželjno je razmotriti šta zemljište na imanju može dati u uslovima navodnjavanja, tj. koliko se očekuje povećanje prinosa ili koje promene su potrebne. Naši stručnjaci su Vam na raspolaganju za sve savete i konsultacije.


Izvor: https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/20220111-navodnjavanje-2021/